Μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος

Διονύσης Χιόνης

Καθηγητής

O Διονύσης Χιόνης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. Mέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΕ και μέλος του Ανώτατου Συμβούλιου Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Αξιολόγησης ΑΕΙ. Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών συνέχισε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο (ΜSc in International Banking and Finance), University of Glasgow (MSc in Economics) και διδακτορικό στα οικονομικά στο University of Strathclyde. Έχει συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εθνικός εμπειρογνώμων, με το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος ή πρόεδρος σε ΔΕΚΟ και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση των οικονομικών και νομισματικών κρίσεων, στα διεθνή οικονομικά, στις αναδιαρθρώσεις χρέους και στην αγορά ομολόγων. Σε αυτά τα πλαίσια έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά όπως το, Journal of Policy Modelling, International Review of Applied Economics, Journal of Financial Research Letters, Journal of Financial Stability, και στο International Journal of Finance and Economics και έχει παρουσιάσει πληθώρα εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και δημοσιεύει άρθρα γνώμης στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Περικλής Γκόγκας

Καθηγητής

Ο Περικλής Γκόγκας είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πρόσφατα ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ross School of Business του University of Michigan Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Διδάσκει επίσης Χρηματοοικονομικά, Τραπεζική και Forecasting σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Neapolis University Pafos. Έλαβε το διδακτορικό του πτυχίο από το University of Calgary, το μεταπτυχιακό του από το University of Saskatchewan και το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Προσκλήθηκε να παρουσιάσει ερευνητικά σεμινάρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Ross School of Business στο University of Michigan, στο Temple University, στο Mobile Media Association της Νέας Υόρκης κ.λπ. Είναι αξιολόγησής ερευνητικών και ακαδημαϊκών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Κροατία, Πολωνία, Καζακστάν, κ.λπ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Μακροοικονομική, Χρηματοοικονομική, Τραπεζική, Μηχανική Μάθηση, Τεχνητή Νοημοσύνη, Οικονομετρία και Σύνθετα Δίκτυα. Είναι Associate Editor για το περιοδικό Economic Asymmetries (Elsevier) και το Journal of Banking and Financial Technology (Springer) και στο συντακτικό συμβούλιο διαφόρων άλλων επιστημονικών περιοδικών. Υπηρέτησε για επτά χρόνια ως Οικονομικός Διευθυντής μεγάλης ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας. Το ερευνητικό του έργο δημοσιεύεται τακτικά σε επιστημονικά περιοδικά όπως, το Journal of Money Credit and Banking, Journal of Banking and Finance, International Journal of Forecasting, International Review of Economics and Finance, International Finance, Journal of Forecasting, Physica A, Computational Economics, Economic Modeling, Open Economies Review, κ.λπ.

Ιώαννης Ντόκας

Αναπληρωτής Καθηγητής

Ο Ιωάννης Ντόκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο τον Νοέμβριο του 1977 και κατέχει πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Οικονομικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και Διδακτορικό στην Χρηματοοικονομική Λογιστική από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστήμιου (2007). Η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών Ηράκλειτος, βαθμολογούμενη με άριστα. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική προϋπηρεσία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών)και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΣΕΜΦΕ). Μακροχρόνια είναι και η διδακτική του προϋπηρεσία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς από το 2012 είναι μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ την τρέχουσα περίοδο διδάσκει και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατά το παρελθόν εργάσθηκε ως ειδικός επιστήμονας στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς και στην Γενική Γραμματεία Δια βίου Μάθησης. Υπήρξε εισηγητής στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι συν συγγραφέας σε τρία επιστημονικά βιβλία, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και τόμους με το σύστημα των κριτών, όπως τα Journal of the Operational Research Society, Research in International Business and Finance, Applied Economics, Operational Research: An international Journal, International Journal of Financial Research, International Journal of Business Administration, International Journal of Corporate Finance and Accounting. Ο κ. Ντόκας συμμετέχει ως κριτής σε περιοδικά αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως, στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας οικονομικών μονάδων μέσα από την χρήση της δημοσιευθείσας λογιστικής πληροφόρησης με έμφαση στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής διαχείρισης αυτών, καθώς και στην ανάπτυξη υποδειγμάτων πρόβλεψης αποτυχίας.

Ευάγγελος Δρυμπέτας

Καθηγητής

Ο Ευάγγελος Δρυμπέτας είναι οικονομολόγος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος και σήμερα κατέχει τη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Διαθέτει ευρύ ερευνητικό και συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει πέντε βιβλία και σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε θέματα χρηματοοικονομικής, λειτουργίας των αγορών κεφαλαίου και χρήματος και εταιρικής διακυβέρνησης. Eργάστηκε ως εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχε σε ικανό αριθμό επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα είναι μέλος του συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Γεώργιος Σαραφόπουλος

Καθηγητής

Ο Γιώργος Σαραφόπουλος είναι Καθηγητής Μαθηματικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Μεταπτυχιακό στα Μαθηματικά (D.E.A.) από το Ινστιτούτο Fourier του Πανεπιστημίου της Grenoble (Γαλλία) και Διδακτορικό στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Claude Bernard της Lyon (Γαλλία). Τα διδακτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διδασκαλία μαθημάτων μαθηματικών θεωρίας παιγνίων και ποσοτικών μεθόδων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Διετέλεσε Καθηγητής στην Ακαδημία της Λυών και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Louis-Pasteur του Στρασβούργου. Από το 1999 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Δ.Π.Θ. Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά: Μελέτη δυναμικών συστημάτων και θεωρίας παιγνίων, θέματα γεωμετρικής ανάλυσης και προτάσεις διδασκαλίας μαθηματικών εννοιών. Συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα Ανάλυσης και Γεωμετρίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας και εργάστηκε σε διεθνή ερευνητικά κέντρα. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένων σε έγκυρα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών έργων, μέλος επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Ελευθέριος Σπυρομήτρος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Ο Ελευθέριος Σπυρομήτρος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στα αντικείμενα της νομισματικής θεωρίας και πολιτικής, της διεθνούς μακροοικονομικής και της χρηματοοικονομικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Louis Pasteur Ι του Στρασβούργου. Κατέχει Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Οικονομική Ανάλυση από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ολοκληρώνοντας την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Theoretical Issues on Central Bank Transparency». Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί μεταξύ άλλων στα ακόλουθα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Economic Letters, Macroeconomic Dynamics, Journal of International Financial Markets, Institutions & Money, Μanchester School, Finance Research Letters, Scottish Journal of Political Economy, Economic Modelling, Research in International Business and Finance, Journal of Economic Studies, Bulletin of Economic Research, Operational Research- An International Journal, Μanagerial Finance, Eastern European Economics. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, της εφαρμοσμένης μακροοικονομικής και της χρηματοοικονομικής. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά ερευνητικά έργα ενώ έχει κάνει και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, είναι συν-συντάκτης του περιοδικού Bulletin of Applied Economics, κριτής σε διεθνή περιοδικά καθώς και μέλος της επιστημονικής επιτροπής συνεδρίων.

Θωμάς Πουφινάς

Επίκουρος Καθηγητής

Ο Θωμάς Πουφινάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά από το Ohio State University και πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Ohio State University και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει διδάξει σειρά μαθημάτων σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα και έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια για Επαγγελματικές Πιστοποιήσεις. Έχει εργασιακή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό κλάδο, με ισχυρό υπόβαθρο στις επενδύσεις, την ανάπτυξη επιχειρήσεων και προϊόντων, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την τιμολόγηση, τη διαχείριση κινδύνων, τη φερεγγυότητα και την κανονιστική συμμόρφωση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τιμολόγηση χρηματοοικονομικών παραγώγων, στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, στις επενδύσεις, στη διαχείριση κινδύνων, στην αναλογιστική επιστήμη και στις εφαρμογές τους σε διάφορους τομείς, όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις κ.λπ.